Procurorii au strâns peste 300 de declarații ale martorilor privind crime de război în Ucraina. Ce urmează să se întâmple
Procurorii polonezi au strâns peste 300 de declarații de martori într-o anchetă privind crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina, a declarat ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro. „Au fost deja adunate peste 300 de mărturii și declarații care descriu crime și crime specifice comise în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”, a declarat miercuri Zbigniew Ziobro, citat de thenews.pl.
Peste 300 de declarații ale martorilor privind crime de război în Ucraina
Ziobro, care este și procurorul general al Poloniei, a făcut remarcile la o conferință de presă comună cu procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, la Medyka, un punct de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina.
Anterior, Khan a vizitat Ucraina și a avut o întâlnire prin videoconferință cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi au subliniat necesitatea garanțiilor pentru respectarea dreptului internațional umanitar și protejarea populației civile.
La începutul lunii martie, Karim Khan a anunțat că, în urma unei cereri din partea a 39 de state membre CPI, va deschide o anchetă cu privire la posibile crime de război comise în Ucraina.
Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a declarat ONU că autoritățile ruse au nesocotit drepturile omului în timpul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și a poporului acesteia.
Vladimir Putin, risc de închisoare?
Președintele rus este urmărit pentru sacrificarea din Ucraina, dar să-l ducă la Haga nu va fi ușor. Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”, ridicând perspectiva ca liderul rus să fie urmărit într-o zi într-o instanță internațională și închis pentru invazia sa în Ucraina, relatează Telegraph.
Un efort global este deja în desfășurare pentru a-l urmări pe Putin în mod legal, dar procesul va fi complex și, în cele din urmă, va depinde de pierderea puterii lui și de nevoit să părăsească Rusia, permițându-i să fie arestat.
David Crane, fost procuror-șef al Tribunalului Special al ONU pentru Sierra Leone, care l-a judecat pe fostul președinte liberian Charles Taylor, a declarat: „În mod clar, Putin este un criminal de război. Dar președintele vorbește politic despre asta. Suntem la începutul inceputul”. Cu toate acestea, el a spus că ar putea fi acuzat în termen de un an.
De când primele tribunale internaționale au fost înființate la Nürnberg și Tokyo după cel de-al Doilea Război Mondial, liderii au fost urmăriți penal pentru acțiuni în țări precum Bosnia, Cambodgia și Rwanda. Slobodan Milosevic a fost judecat pentru crime împotriva umanității de un tribunal al ONU de la Haga, murind în celula sa înainte de verdictul din 2000.
Radovan Karadzic, aliatul său sârb bosniac, și liderul militar sârb bosniac Ratko Mladic, au fost urmăriți cu succes și condamnați la viață. Pentru Putin, cea mai probabilă cale de urmărire ar părea să fie Curtea Penală Internațională de la Haga, care urmărește crimele comise după 2002.
Înființată prin Statutul de la Roma, CPI investighează acuzațiile de genocid, crime de război, crime împotriva umanității și crime de agresiune. Este prima instanță penală internațională permanentă din lume și urmărește funcționari individuali.
O investigație a CPI a fost deja deschisă în legătură cu războiul din Ucraina și națiuni individuale adună dovezi pentru a contribui la acesta. Acestea includ SUA, unde Departamentul de Stat alcătuiește detalii despre incidente, inclusiv lovitura rusă asupra unei maternități din Mariupol, confiscarea centralei nucleare Zaporizhzhia și bombardamentele cu bombă a țintelor civile.